Over mij

Gedreven door grote vragen en een passie voor ideeën begon ik in 2009 aan mijn studie filosofie in Amsterdam. Zeven jaar lang hield ik me hoofdzakelijk bezig met de geschiedenis van de westerse filosofie: van Plato en Aristoteles via Kant en het Duits Idealisme tot aan de Frankfurter Schule en de Franse differentiedenkers.

Om bij al dat denkwerk mijn lichaam niet te verwaarlozen, nam ik yogalessen bij Mizue Tamaki. Mizue, verantwoordelijk voor de Okido Yoga opleiding Nederland, kende ik al sinds mijn vroegste jeugd. Met mijn ouders, die daar in de jaren ’90 veel trainingen volgden, kwam ik als kind vaak in de ‘Dojo’ in Laren (Gld), een plek waaraan ik veel goede herinneringen bewaar. In 2012 besloot ik daar zelf de vierjarige opleiding tot yogaleraar te volgen.

Ondertussen bracht mijn filosofiestudie mij naar Parijs en uiteindelijk naar Freiburg (DE), waar ik in 2016 mijn Masterdiploma behaalde. Yoga, aanvankelijk voor mij vooral een middel om beter met alle uitdagingen van deze studie om te kunnen gaan, werd in die jaren steeds meer zelf een belangrijk studieobject. Daarbij ontdekte ik, door yogaklasjes te organiseren voor vrienden en bekenden, het plezier van het lesgeven.

Yoga en filosofie: soms vormden deze studies een schril contrast. Het één uitgaande van algemene, abstracte ideeën, het ander van individuele, lichamelijke ervaringen. Het één in de oosterse, het ander in de westerse traditie geworteld. Maar steeds meer werden ze voor mij twee kanten van hetzelfde onderzoek. Een praktisch (zelf)onderzoek naar de relatie tussen lichaam en geest en naar de vele vormen van onze ervaring.

Eind 2017 rondde ik ook de yogaopleiding af en sinds januari 2018 werk ik als zelfstandig yogaleraar. Ondertussen begon ik me steeds meer in de oosterse filosofie te verdiepen. Dat resulteerde in een eigen filosofiecursus, waarin ik deze beide tradities met elkaar in dialoog laat gaan.