Vertalen

Van 2019 tot 2021 volgde ik de opleiding tot literair vertaler Duits aan de Vertalersvakschool in Amsterdam. Met een kleine en hechte groep studenten kregen we elke week weer een nieuwe vertaalopdracht voorgeschoteld. Alles kwam de afgelopen twee jaar voorbij: klassieke auteurs (Kleist, Heine, Thomas Mann), filosofen (Schopenhauer, Nietzsche), hedendaagse schrijvers (Daniel Kehlmann, Judith Schalanski), non-fictie, poëzie en ook een paar van mijn persoonlijke favorieten (Ingeborg Bachmann, Joseph Roth).

Inmiddels ben ik behoorlijk verslaafd aan dat eindeloze gepuzzel met woorden. Aan het zoeken naar steeds weer nieuwe manieren om hetzelfde te zeggen. Aan het achterhalen van de meest nutteloze trivia, omdat de inhoud nu eenmaal moet kloppen. En aan het schaven, schaven, schaven, om de stijl van een auteur ook in onvervalst Nederlands te laten schitteren. Hoe uitdagender een tekst, hoe leuker het vertalen, wat mij betreft (en ja, hoe onbevredigender soms ook het resultaat).

Uitdagend was in elk geval mijn eerste ‘officiële’ vertaalopdracht: samen met Jan Sietsma mocht ik voor uitgeverij Octavo een geheel nieuwe vertaling van Ludwig Wittgensteins Tractatus logico-philosophicus verzorgen. Onze nieuwe vertaling is in januari 2022 verschenen. Omdat deze samenwerking ons allebei goed is bevallen, vertalen we vrolijk verder. Binnenkort verschijnt ook onze volgende vertaling, uit het Frans dit keer: Emil Ciorans Aveux et Anathèmes (‘Bekentenissen en banvloeken’), een verzameling messcherpe, zwartgallige aforismen.

In juni 2021 volgde ik de workshop Creatief Vertalen voor het Read My World festival. Dit festival biedt een podium aan een grote diversiteit aan auteurs uit alle windstreken. Voor de openingsavond van de afgelopen editie mocht ik enkele korte teksten vertalen.

En in november 2021 was ik een van de deelnemers aan The Chronicles, een talentontwikkelingsprogramma van het Crossing Border festival, in samenwerking met het Vertalershuis. Tijdens festival vertaalde ik elke dag een festivalblog van de Duitse auteur Olivia Wenzel. Zowel de blogs als mijn vertalingen kun je hier teruglezen. Aansluitend op het festival deed ik mee aan de Vertalersfabriek, waarbij ik onder begeleiding van Anne Folkertsma een week lang werkte aan de vertaling van een kort verhaal, eveneens van Olivia Wenzel.