Vertalen

Read My World

Begin juli volgde ik de workshop Creatief Vertalen van het Read My World festival. Op dit literatuurfestival komen actuele maatschappelijke thema’s aan bod, zoals multiculturaliteit, gentrificatie of klimaatverandering. Het thema van dit jaar is ‘With Care’ – over zorg en zorgvuldigheid in de breedste zin van het woord. Voor de openingsavond van het festival mocht ik een aantal korte vertalingen verzorgen, van drie auteurs die momenteel het Duitse literaire landschap flink opschudden: Hengameh Yaghoobifarah, Fatma Aydemir en Simone Dede Ayivi.

Een van de krachten van literatuur is dat het alle grote vragen van deze tijd persoonlijk kan maken, zodat we verschillende ervaringen naast elkaar kunnen presenteren. Niet door de vorm te hanteren van een polariserend debat, niet door gasten te manoeuvreren in de rol van de exotische ander, maar juist door de ruimte te geven aan alle persoonlijke artistieke kwaliteiten, aan intensieve kennismaking en ontmoeting, waardoor de beelden die we van elkaar hebben, kunnen gaan kantelen.

Read My World

Het volledige programma is inmiddels bekend en bevat naast een hoop spannende schrijvers en denkers ook veel fantastische muziek. Kom van 2 tot 4 september ook kijken en luisteren in de Tolhuistuin in Amsterdam! Zie voor meer informatie en kaartverkoop readmyworld.nl